Oxis do Graczy

Awatar użytkownika
Oxis
Administrator
Administrator

Oxis do Graczy

Post autor: Oxis » śr lis 23, 2016 9:50 pm

Cześć!
Na początku chciałbym Wszystkim graczom podziękować za to, że gracie i bawicie się na Empire już tyle lat. Jedni odchodzą, drudzy przychodzą, a jeszcze inni robią przerwy, ale ważne, że Jesteście – wszyscy zapewne z tego samego powodu, z sentymentu i zamiłowania do MIRa.
Może napiszę ile to już lat minęło? Licząc obydwie odsłony Empire, GMem jestem już 8 lat (jeśli dobrze policzyłem, ale to minimum). Przez cały ten okres od samego początku nikomu nie sprzedałem ani jednego itemu na "lewo" i NIGDY nie sprzedam. Neguję sprzedawanie itemów z @make, psuje to strasznie rozgrywkę. Nie powiem ile razy jak jeszcze będąc graczem zniechęcało mnie to do gry na danym serwerze, przez to, że Administracja nie podchodziła profesjonalnie do sprawy. Oczywiście, można mi zarzucić wiele rzeczy, decyzji lepszych lub gorszych, itd., ale na pewno nie TO. Dlatego też jestem tak uczulony na tym punkcie, jak ktoś próbuje mnie oczernić.
Zapewne zauważyliście, że mam dużo mniej czasu na serwer niż parę lat temu. Wychodzę z założenia, popartym doświadczeniem,  że im człowiek starszy, tym ma mniej czasu, a więcej obowiązków, robi się też bardziej leniwy. Wolny czas chce poświęcić na upragniony odpoczynek, a nie ciągłą pracę. MIR to w dalszym ciągu moje Hobby, jednak jeśli ma powstać coś nowego (lokacja, event, wprowadzić zmiany), to trzeba wcześniej popracować - samo się nic nie zrobi.
Idąc tym tokiem myślenia zwerbowałem dwóch nowych GMów, aby ich wdrażać w świat MIRa od drugiej strony. Do tej pory nie mam żadnych zastrzeżeń, wywiązują się ze swoich obietnic, bo obowiązkami tego nie mogę nazwać - w końcu robią to też za darmo. Aby ten post nabrał na wartości, oprócz moich przemyśleń podam trochę faktów:
- opłata serwera dedykowanego to 359 zł / miesiąc + dodatkowo opłata drugiego serwera VPS i domeny (~500 zł/rok)
Kiedyś faktycznie prowadząc serwer potrafiłem zarobić parę groszy. Według mnie to rzecz naturalna i nie zamierzam tego ukrywać. Nie trzeba być geniuszem, aby zauważyć, że sam oficjalny serwer MIRa (WEMADE) zamknął interes po paru latach – na pewno dla tego, że za dużo zarabiali. ;)
Dodam, że sam chciałem zrekrutowanym GMom płacić za ich poświęcony czas, ale wiedząc jaka jest finansowa kondycja serwera – odmówili. Mi w zupełności wystarczy jak serwer będzie zarabiał sam na siebie. Mam dobrą pracę, dołożyłem już kilka razy do serwera i mogę to robić dalej. ~Kiedyś nie mogłem sobie na to pozwolić...~
Pozostaje zatem kilka prostych pytań: Dla Kogo? Czy warto? Po co?

Ostatni temat do poruszenia na koniec…
Nie będę się rozpisywał dokładnie, co niektórzy piszą w grze i jakie to wymyślają niestworzone historie na mój temat, jakie to ja przekręty robię, itd. Po prostu wyobraźnia poziom – EKSPERT. :) Każdy ma swój rozum, a jeśli ktoś wciąż ma jakieś wątpliwości i chce coś wyjaśnić, to jest właśnie odpowiedni moment na poruszenie tego w tym temacie. Przypominam tylko o kulturze wypowiedzi i wzajemny szacunek. Co prawda dzień życzliwości już był, ale w końcu idą Święta.

[align=center]PS.
MIR w dalszym ciągu jest moim Hobby, mam do tej gry słabość i sentyment. Staram się tylko dać możliwość innym maniakom grać na spokojnym i stabilnym serwerze. Pamiętajcie, że to Wy tworzycie serwer, dlatego musicie się dzielić z Administracją swoimi spostrzeżeniami wraz z nowymi pomysłami. Nie jestem alfą i omegą.
[/align]
ODPOWIEDZ